shoppingcart
ultras login

Zaboravio sam password?!

bhlegion bosnian ultras

09.06.2015 19:59:54

Celtic protiv modernog fudbala

Revolucija na Otoku

Nakon pet godina moljakanja i natezanja s lokalnom vlašću, Celtic je na radost najžešćih navijača uspio dobiti dozvolu za vraćanje stajaće tribine na Celtic Park. To se neće dogoditi naredne sezone već one iza kada će na stadionu od 60 hiljada sjedećih mjesta biti osposobljena tribina s tzv. sigurnim stajanjem.

Nakon huliganskih osamdesetih vlasti su u devedesetima naredili svim profesionalnim fudbalskim klubovima da ukinu stajaće tribine zbog mnogih tragedija. Fudbalski navijači bili su okrivljeni za mnoge smrti izazvane stampedima na takvim tribinama, kasnije će se, kao u slučaju Hillsborougha, pokazati kako je krivac bila policija.

2.600 mjesta 'sigurnosnog stajanja' uvodi Celtic u sezoni 2016./2017., po uzoru na Bundeslige Njemačke i Austrije. Celtic je poznat po svojim ultras grupama koje njeguju navijanje kakvo viđamo na kontinentu. Zastave, bubnjevi, čak i pirotehnika se ponovno mogu vidjeti i u Premier ligi, naročito na utakmicama Crystal Palacea čiji su navijači poznati kao protivnici tzv. modernog fudbala.Sjećamo se one nedavne grozne epizode kada je Chelsea prijetio oduzimanjem godišnjih ulaznica navijačima koji stoje i pjevaju. Bila je to vijest koja je zgrozila navijačku Englesku koja se pitala postaju li fudbalske utakmice pozorista za bogate i turiste.

Cijene ulaznice i dosada na tribinama najveća su boljka Premier lige, ali najava West Ham Uniteda, kako će od 2016. smanjiti cijene ulaznica oduševile su sve navijače, ne samo one iz istočnog Londona. Baš kao i uvođenje stajaće tribine na Celtic Parku, svojevrsna je to pobjeda navijača u mnogim bitkama koje vode s modernim fudbalom, terminom od kojeg se diže kosa na glavi mnogim ljubiteljima fudbala diljem Europe.

(tekst: dnevnik.hr)